Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-Pro 2 test

Fuji X Pro2
Herschreven 7 juni 2016
Fuji verkondigd in haar uitingen naar de buiten wereld: “ revolutie in plaats van evolutie”. Dat is zeker drie jaar lang waar geweest. Het wordt nu tijd voor Fuji om een andere slogan te gaan verzinnen.

De geteste X-Pro2 is vergeleken met zijn voorganger wel revolutionair te noemen maar vergeleken met de X-T1 zeker niet. Revolutie of evolutie?

“ Hey, hallo” hoor ik je denken, gaat Patrick nu negatief over Fuji schrijven? Nee zeker niet, maar wat recht is recht en wat krom is krom. De X-Pro2 is een kleine evolutie ten opzichte van de X-T1, maar zeker geen revolutie. Ga ik de X-Pro2 vergelijken met de X-Pro1, dan wel. Maar die is inmiddels al weer vier jaar oud. Fuji heeft een enorme revolutie ontketent binnen het eigen bedrijf de laatste vier jaar. Ontzettend knap, maar het houdt een keer op. En daar lijkt de X-Pro2 een voorbode van. Al hoewel ik nog genoeg kan verzinnen wat verbeterd kan worden. Doch dat zijn ook evoluties en geen revoluties.
Stacks Image 139
De revoluties:
Wat er zeker beter is is de joystick die achterop de camera is gekomen. Ideaal deze knop. Je verschuift het punt van scherp stellen over je hele beeldsensor heen. En je kunt scherp stellen waar je wilt scherp stellen. Snel en effectief. Deze knop zou op iedere camera aanwezig mogen zijn.

Acros kleurstand is net wel of niet een revolutie. De nieuwe zwart wit kleurstand werkt voor zover ik weet als eerste met ruis. En dat is best wel cool. En tegelijkertijd is het ook best wel raar. Het is immers een toegevoegd korrel effect. Hoe langer je erover gaat nadenken hoe vreemder het is. Digitale camera’s hebben geen last van korrels wel van ruis. Films laten korrels zien en beeldsensors laten ruis zien. Het is bijna alsof je een cd koopt met daaraan toegevoegd af en toe een paar tikken zoals je vroeger kon hebben met een LP. Heb je eindelijk er geen last meer van en dan ga je het weer toevoegen. Ik snap wel van Fuji, maar ik ben er nog niet zeker van of het iets toevoegt. Eén ding is zeker, het is de eerste digitale camera ter wereld met korrels. Die je zelfs nog kunt instellen ook. Is dit een revolutie? Ik denk het niet, eerder hoort dit bij de evoluties van de X-Pro2.
Stacks Image 223
De evoluties:

De zoeker is veel beter dan die van de X-Pro1 nu was dat ook niet zo heel erg moeilijk, maar de zoeker van de X-T1 is toch echt vele malen mooier dan die van de X-Pro2. Dat weet ik ook echt heel erg zeker. De zoeker is leuk en best wel goed, maar haalt het niet bij de van de X-T1. Hij is toch een stuk kleiner om door te kijken. Het is het verschil van kijken in een balzaal of kijkje door een gaatje in een schoenendoos. En de zoeker die ook dienst kan doen als display om goed te kunnen bekijken wat je zojuist heft gefotografeerd is erg belangrijk in het concept van Fuji en haar systeem camera’s. Het grote verschil tussen een systeem camera en een spiegelreflex is onder andere dat je veel beter je laatst gemaakte foto kunt beoordelen. En ik vind dat toch een stuk lastiger in de zoeker van de X-Pro2. Mede omdat het scherm waar je de hoge lichten en het histogram kunt beoordelen ook nog eens alle informatie laat zien hoe de foto gemaakt is. Alledrie de onderdelen worden weergegeven, maar eigenlijk alledrie te klein. Fuji zou dit kunnen oplossen door een extra beoordeling scherm te maken waarbij je alleen de hoge lichten controleert. En een apart scherm voor de informatie en het histogram plus foto.

De zoeker is knap gemaakt, zeker ook omdat dezelfde zoeker ook als een doorzicht zoeker gebruikt kan worden. Knap staaltje techniek, maar hij is gewoon te klein.
Stacks Image 178
24 miljoen pixels in plaats van 16 miljoen pixels is een vooruitgang, maar slechts een kleine. Fuji camera’s waren al bloedscherp en de de X-Pro2 is nog een stukje scherper. Het is een vooruitgang, zeker weten, maar voor mij persoonlijk was het niet nodig geweest.

Ik weet het… revoluties kun je niet continu hebben. Dat gaat niet en is erg vermoeiend. Ook een merk als Fuji moet/lijkt het nu een stapje rustiger aan gaan doen. Ze hebben bergen werk verzet door binnen 5 jaar tijd een compleet nieuwe cameralijn op te zetten en op te tuigen met een nagenoeg complete objectieven assortiment. Het is zo knap dat ze er bijna een of andere technische Nobelprijs voor zouden mogen winnen. Maar hoe groot mijn respect voor Fuji ook is, ik moet ook wel tegelijkertijd kritisch blijven als het nodig is.

Mijn grootste kritiek is misschien wel de prijs. Nu is Fuji nooit echt duur en nooit echt goedkoop. Maar een X-T1 presteert in mijn ogen en handen nagenoeg net zo goed als een X-Pro2. Laatst genoemde kost echter 1799 euro ten tijde van schrijven en de X-T1 “slechts” 1199 euro. Een prijsverschil van 600 euro voor meer pixels, een joystick auto focus bediening en een acros kleurstand, maar ook met een veel kleinere zoeker. Zeshonderd euro verschil voor twee plussen en één min. En geen onbelangrijk minpunt, de zoeker. Als ik op dit moment iemand zou moeten adviseren en dat doe ik ook regelmatig dan zou ik gewoon lekker de oude X-T1 kopen. Ook al gaat die eerdaags opgevolgd worden door de X-T2. Want die gaat zeker weten exact de specificaties van de X-Pro 2 overnemen, maar dan wel met een grote zoeker en een kantelbaar LCD scherm.

De zoeker van de X-Pro2 is ook helemaal volgepropt met informatie. Op het scherm waarbij je zowel het histogram als de hoge lichten kunt bekijken en beoordelen staan ook nog eens alle instellingen in het scherm zichtbaar worden gemaakt. Daardoor worden alledrie de schermen inéén wel heel klein per stuk. Het is dringen voor een plekje. Het oogt onrustig en ieder onderdeel op zich is net te klein. Tijd dat Fuji een oplossing hiervoor gaat zoeken en maken.

De acht filters die Fuji heeft ingebouwd zijn raar en onlogisch gezien de doelgroep.
Stacks Image 227
Ze staan hierboven en op deze manier neemt Fuji haar gebruikers niet serieus. Dit hoort niet bij een werktuig als een X-Pro2. Dit soort camera’s zijn voor “die hard” fotografen die fotografisch alles uit hun camera willen halen. En niet willen terugvallen op dit soort kermis effecten. Ik hoop dat dit een eenmalige fout was van Fuji. Als je dit inbouwt ken je je doelgroep niet. Fuji is beter dan Leica. Maar stel dat een Leica gebruiker zou willen overstappen omdat hi/zij ook ziet dat Fuji wel erg goed bezig is en je komt dit tegen? Ik denk dat Fuji dit soort rariteiten niet in haar topcamera’s moet inbouwen. Casio was hier destijds een meester in maar ze bestaan niet meer als camera merk. Fuji gaat hiermee de verkeerde kant op. Hiermee win je de markt niet, wel met topkwaliteit!!!
Conclusie:

De X-Pro2 is een zeer goede camera. Met nog steeds dynamisch bereik uitbreiding wat geen enkel ander merk heeft. De hoge lichten en de schaduwen los van elkaar fotografisch kunnen aanpassen en de vele kleurstanden die echt iets extra’s geven aan de Fuji camera’s. Naast het feit dat ze kleiner, lichter en niet duur ten opzichte van de concurrentie zijn. En in bijna alle gevallen ook nog beter zijn.

Zo bekeken is 1799 euro zeker niet teveel gevraagd. Maar vergeleken met een X-T1 wel. Die doet nagenoeg hetzelfde voor 600 euro minder en is in sommige gevallen ook nog beter (de elektronische zoeker). Draadloos flitsen ( met een synchronisatie tot een 1/8000e sec.) is een puntje waarmee de X-Pro2 zou kunnen scoren maar de nieuwe flitser van Fuji die dit mede mogelijk moet maken blijft keer op keer uitgesteld worden. Dus dat is geen aankoop argument. Het lijkt september 2016 te gaan worden voordat de Fuji flitser op de markt komt, maar dan is de X-T2 ook al op de markt. En ik zou voor dat nieuwe model gaan en nu nog even op wachten. ( In 2020 is inmiddels alles veranderd aangaande draadloos flitsen. Je kunt nu van alles kopen zolang je maar geen Fuji flitsers koopt. Te duur en het zijn omgebouwde Nissin producten voor een veel hogere prijs).

De X-Pro2 is topkwaliteit. Zeker weten, maar hij is niet af. De zoeker….. die vond ik zo enorm tegenvallen.

Plussen:
• Samen met de Nikon D810/750 en de Fuji X-T1 het beste wat er te koop is ( in 2016)
• Zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om tot een perfecte belichting te komen
• Lekker klein en licht
• Dynamisch bereik uitbreiden is uniek, geen enkel ander merk heeft dit.
• Contrast kunnen opdelen qua instellingen in schaduwen en hooglichten, fenomenaal!
• Ruis? Wat is dat?
• Fuji kleuren, genuanceerder mooi
• Fuji maakt alleen maar goede objectieven
• Live histogram tijdens het fotograferen

Minnen:
• Grip voorkant camera is veel te klein
• Zoeker is kleiner en minder fraai dan die van de X-T1.
Resumé:

Topkwaliteit, maar ik zeg niet kopen! De X-T1 is nagenoeg net zo goed en veel goedkoper. En eerdaags komt de X-T2 eraan. Zelfde specificaties, een lagere prijs en een mooiere elektronische zoeker. Dus nog even wachten met nieuw aanschaf of vervanging aankoop.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
9.0
8.5
9.0
5.0
8.7
8.5
Beoordeling: 8.5